• DATE 2009

Jersey Hospice Care, Clarkson House

Architects, Healthcare & Education, Healthcare & Education, Interiors

Clarkson House The original Jersey Hospice Care facilities operate from what is best described as a large house, making the experience for the visitors personal and non-institutional. The scale of the new buildings, additions and interior spaces reflect the domestic nature that patients are familiar with. Waddington architects were commissioned to design a scheme to provide significantly larger, improved facilities needed to sustain the legacy of the Hospice. In order to keep the existing ambience and domestic feel, the scale of the new elements is limited to two storeys, with low profile roofs. The construction of the buildings has been phased to ensure the existing Hospice continues to provide uninterrupted service to the community. A consistent palette of materials has been chosen for each of the three phases, to harmonize the buildings into a coherent final scheme. The new project consists of 12 In-Patient Units (IPU’s) and associated nursing facilities, an education centre, a bereavement centre and the new King Centre serving Day Care patients. The design for the IPU rooms is splayed, so they appear to ‘open up’ to splendid views of St Aubin’s bay and Elizabeth Castle. Each one has a covered porch so that patients can sit outside in good weather. The King Centre is laid out with new spaces flowing from one to the other, from the coffee shop through the lounge and outside into the landscaped gardens. This promotes a relaxed and friendly atmosphere for visitors and patients to drop in. The design concept is simple and organic, using largely natural materials, and the setting is thoughtfully landscaped. The architecture provides a feeling of shelter, warmth and calm - but essentially remains in the background, with the main emphasis on maintaining the caring provision and friendly atmosphere.

t f
0%